Un cavall en moviment és un cavall sa! conseqüències del confinament.

0

El cavall és una espècie animal dissenyada per moure’s lliurement per extensions de prats, sociabilitzant-se amb els congèneres i a menjar durant llargues estones del dia. El confinament en llargs periodes de temps en estables i petits padocks els sol alterar fisicament i mentalment. Sovint pensem que la pluja o revolcar-se al terra no és bo per ells, pèro hem de pensar sempre en el seu medi natural i que son animals diferents de nosaltres. No obstant, el confinament de vegades és necessari, per exemple, quan un cavall ha sofert algun problema físic i el veterinari recomana minimitzar temporalment el seu moviment. Actualment les hípiques, per regla general i per raons d’espai no poden permetre’s simular l’entorn natural dels cavalls, així que intentarem en aquest article plasmar els principals del problemes del cavall modern i buscar un balanç per tindre un cavall saludable i feliç.

Efectes sobre el comportament

Tot i que cada cavall és diferent, per regla general un cavall confinat molt de temps i sense sociabilitzar-se dóna lloc a un cavall fustrat i porta sovint a comportaments problemàtics anomenats “estereotípies” com empassar aire (que pot ser més perillós si ho fan mentres s’alimenten perque poden generar un còlic) cosses a la quadra, “ball de l’os o tir de l’os” que consiteix en balancejar dins la quadra de manera repetitiva el cap o el tren anterior, o altres signes d’ansietat.

cabra establo

Una cabra o una ovella pot ser un bon company per els cavalls que estan dins l’estable

Que podem fer? Conviure i muntar més sovint el nostre cavall, que estigui unes estones al paddock, que ens el muntin a l’hípica. Sovint les hípiques tenen un servei de “noria” o de “corda”. Dins de la quadra podem fer que el cavall tingui visió amb altres cavalls o pugui fer d’espectador del que succeeix (en alguns casos s’hi posa fins i tot una ovella/cabra per fer de companya i distreure als cavalls) o que tingui un estable net, còmode i espaiós.

noria para caballos

La nòria es una bona opció per posar en forma als cavalls que stan massa temps a l’estable

 

Salut intestinal

Un cavall en el seu medi natural menja durant llargues estones del dia i pot fer-ho en quantitat, però ell mateix es regula i ho fa de manera calmada fent passar l’aliment per els seus llargs intestins, això evita el bloqueig d’aliment dins el seu sistema digestiu, una de les causes del tant conegut “còlic”. Això difereix del cavall modern que està a l’estable/padock, on se li dona per regla general aliment dos cops al dia, al matí i a la nit. Aquest cavall per regla general, no sap dosificar-se el menjar i pot menjar sobrepassant la quantitat que necessita, i amb aquest aspecte hem de tindre cura. A més, si l’alimentem pocs cops al dia, degut a l’ànsia de menjar, pot fer-ho de forma sobtada i pot formar una bola d’aliment, quedar bloquejada a l’aparell intestinal i com que el cavall per la seva naturalesa no pot vomitar, causar un “còlic”.  Parlarem en altres artícles sobre els còlics, però una mesura inmediata si succeeix es posar una sonda nasal amb oli de parafina per desfer l’aliment bloquejat,  o fer que el cavall es vagi movent amb l’esperança que la bola de menjar es desplaci fins a l’altre extrem.

¿Que podem fer per evitar la ingesta sobtada? La mesura ideal és alimentar-lo en petites dosis pero moltes vegades al dia, o bé una mesura no tant extrema seria posar herva o fenc per a que vagi menjant to  el dia, pero no pinso ja que es molt proteic i el cavall no pararia d’ingerir i pot sobrepassar els seus limits necessaris de proteines. Es poden tindre dispensadors de pinso, tot i que no és gaire habitual veure’n.

L’entorn dins l’estable

Un estable en males condicions pot portar problemes respiratoris degut als fongs i espores. Les endotoxines que poden inhalar els cavalls poden resultar en un shock per exemple. Les endotoxines son bactèries i es troben en les substàncies fecals, la palla i fenc (heno). Un síntoma és que el cavall es troba aletargat i malalt i les genives les te de color vermell/porpra.

¿Que podem fer? utilitzar fenc (heno) d’alta qualitat, que generi menys pols. Netejar sovint l’estable de materies fecals/orines, posar un sistema de drenatge de les orines. Ventilació per evitar la humitat, font principal de fongs  (i que no aixequi pols). O minimitzar accions que aixequin pols dins l’estable com gratar el pèl.

Efectes en l’estructura física

Falta de to muscular, problemes al casc degut a la falta d’irrigació sanguínea i en alguns casos si hi ha molta humitat a l’estable es pot arribar a fer malbé.

About Author

Directora de Équisens
Profesora de TAE - Técnic@ en Actividades Ecuestres
Especialista en comportamiento equino
Certificada EAGALA

Leave A Reply

X